Having completed my study of documented hours spend in the recording studio on each Beatles album, I can now compile my findings to produce a visual illustration: a bar graph comparing total documented studio time per Beatles album.
Using this example, it is very clear indeed that The Beatles (a.k.a. The White Album) took the longest time to record by far (about twice as much time as it took the band to record Pepper, Magical Mystery Tour, or Abbey Road). This isn't surprising as The White Album is the only Beatles double album, so it makes sense that it would take about twice as long to record.
Lastly, notice that both Let it Be and Yellow Submarine have asterisks next to their number. This is because documentation for those two albums is incomplete. No doubt both albums took more time than shown (probably about twice those figures), but the number listed is what is documented. Any attempt to estimate precise numbers above those shown would be futile.
Similar to Magical Mystery Tour, the Yellow Submarine soundtrack is a bit difficult to document because it consists of previously released material (as opposed to most Beatles albums which include only new songs). This catalog, then, will be as literal as possible in documenting each track from the album - including side B, which features George Martin's orchestral music.
year.month.day start time - end time = # of hours
1966.05.26 7:00pm-1:00am = 4 hours
1966.06.01 2:30pm-2:30am = 12 hours
1967.02.11 4:00pm-2:00am = 10 hours
1967.02.13 7:0pm-3:30am = 8.5 hours
1967.02.14 7:00pm-12:30am = 5.5 hours
1967.04.20 7:00pm-2:15am = 7.25 hours
1967.04.21 7:00pm-1:30am = 6.5 hours
1967.05.12 7:00pm-12:30am = 5.5 hours
1967.06.19 7:00pm-1:45am = 6.75 hours
1967.06.21 4:30pm-5:00pm, 7:00pm-11:30pm = 5 hours
1967.06.23 8:00pm-11:00pm = 3 hours
1967.06.24 5:00pm-8:00pm = 3 hours
1967.06.25 2:00pm-1:00am = 11 hours
1967.06.26 2:00pm-5:00pm = 3 hours
1967.10.12 2:30pm-8:00pm = 5.5 hours
1967.11.15 10:30am - 11:00am = 0.5 hours
1968.10.22 ? = 3 hours
1968.10.23 ? = 3 hours
1968.10.29 10:00am-1:00pm = 3 hours
Total time: 106 hours (obviously that total is incomplete - it's well more than that, but that's what is documented)
Lewisohn, Mark. The Complete Beatles Recording Sessions: The Official Story of the Abbey Road Years 1962-1970. Harmony Books, a division of Crown Publishers, New York, NY, 1988.
This blog is a workshop for developing my analyses of The Beatles' music.