Following my catalogs of studio time required to create Sgt. Pepper and The White Album, now I'm wondering how long it took to create their other albums. This blog, then, will examine the documentation (according to Mark Lewisohn's The Complete Beatles Recording Sessions) for the band's first album, Please Please Me, including sessions dedicated to songs that were first released as singles, but also included on the album ("Love Me Do, "P. S. I Love You", "Please Please Me", and "Ask Me Why").
year.month.day start time - end time = # of hours that day
1962.06.06 6:00pm-8:00pm = 2 hours
0962.09.04 7:00pm-10:00pm = 3 hours
1962.09.11 10:00am-1:00pm = 3 hours
1962.11.26 7:00pm-10:00pm = 3 hours
1963.02.11 10:am-1:00pm, 2:30-6:00pm, 7:30pm-10:45pm = 9.75 hours
1963.02.20 10:30am-1:00pm = 2.5 hours
1963.02.25 10:00am-1:00pm = 3 hours
TOTAL: 26.25 hours
Lewisohn, Mark. The Complete Beatles Recording Sessions: The Official Story of the Abbey Road Years 1962-1970. Harmony Books, a division of Crown Publishers, New York, NY, 1988.
This blog is a workshop for developing my analyses of The Beatles' music.